Beer Code

Witam na blogu „Beer Code

Na samym początku na szczególne podziękowania zasłużył sobie Piotr Jabczyński który w zasadzie jest głównym pomysłodawcą całego projektu, nazwy oraz loga. Również On wpadł na pomysł abym prowadził bloga o tematyce mojego hobby. Więc wygląda na to, że chłopak ma głowę nie od parady :P

Teraz kilka konkretów. Więc z grubsza wygląda to tak, że interesuje się głównie birofilistyką aczkolwiek objawia się to w dość oryginalny sposób… ponieważ obiektem moich zainteresowań są piwa, cydry, napoje z dodatkiem chmielu, oraz coraz popularniejsze gotowe drinki. Wspólnym motywem przewodnim który łączy je wszystkie ze sobą jest fakt, że opisywane przeze mnie trunki rozlewane są do butelek o pojemności 330 ml.

Jeszcze kilka słów odnośnie celu jaki mi przyświeca. Z racji tego, że w dziewięćdziesięciu procentach jestem abstynentem to z całej mojej kolekcji która na dzień dzisiejszy składa się z 311 egzemplarzy z 27 krajów. Wszystkie można obejrzeć klikając "[Tutaj]" . Skosztowałem zaledwie kilka gatunków i przyznam szczerze, że nie czuję się na siłach aby w jakimkolwiek stopniu oceniać walory smakowe opisywanych trunków. Wolę pozostawić to w Waszych rękach, śmiało dodawajcie komentarze do postów z opiniami na temat poszczególnych egzemplarzy. Będę za to bardzo wdzięczny.

A jeżeli posiadasz, lub możesz być w posiadaniu jakiegoś piwa którego nie mam w kolekcji, napisz na adres: marcinpiszczak@gmail.com

I to by było w zasadzie na tyle, zapraszam do przeglądania mojej kolekcji ;)

środa, 1 czerwca 2011

Samichlaus

Mocne piwo warzone w stylu podwójnego koźlaka dolnej fermentacji przez Browar Schloss Eggenberg z Austrii. Piwo warzone jest jeden raz w roku, w dniu 6 grudnia, a następnie leżakowane przez 10 miesięcy. Powstaje zgodnie z tradycyjnym prawem czystości. Zawiera 32% ekstraktu oraz 14% alkoholu i tym samym jest jednym z najmocniejszych piw, jakie są regularnie warzone. Wysoka zawartość ekstraktu oraz alkoholu powodują, że piwo może być przechowywane znacznie dłużej niż standardowe piwa dolnej fermentacji, nawet ponad 5 lat. Samichlaus rozlewany jest do charakterystycznych butelek 0,33 l oraz do beczek 20 i 30 l.
Piwo Samichlaus zaczął warzyć w 1984 r. browar Hürlimann z Zurychu, który został zamknięty w 1997 r. Markę Samichlaus kupił wówczas austriacki browar Schloss Eggenberg, który ponownie rozpoczął jego warzenie w 2000 r. Nazwa piwa ze względu na swój rodowód wywodzi się ze Szwajcarii, gdzie Samichlaus oznacza Świętego Mikołaja.









Kraj pochodzenia: Austria
Zawartość alkoholu: 14%
Ekstrakt: 32%

Browar: Schloss Eggenberg
Strona producenta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz