Beer Code

Witam na blogu „Beer Code

Na samym początku na szczególne podziękowania zasłużył sobie Piotr Jabczyński który w zasadzie jest głównym pomysłodawcą całego projektu, nazwy oraz loga. Również On wpadł na pomysł abym prowadził bloga o tematyce mojego hobby. Więc wygląda na to, że chłopak ma głowę nie od parady :P

Teraz kilka konkretów. Więc z grubsza wygląda to tak, że interesuje się głównie birofilistyką aczkolwiek objawia się to w dość oryginalny sposób… ponieważ obiektem moich zainteresowań są piwa, cydry, napoje z dodatkiem chmielu, oraz coraz popularniejsze gotowe drinki. Wspólnym motywem przewodnim który łączy je wszystkie ze sobą jest fakt, że opisywane przeze mnie trunki rozlewane są do butelek o pojemności 330 ml.

Jeszcze kilka słów odnośnie celu jaki mi przyświeca. Z racji tego, że w dziewięćdziesięciu procentach jestem abstynentem to z całej mojej kolekcji która na dzień dzisiejszy składa się z 311 egzemplarzy z 27 krajów. Wszystkie można obejrzeć klikając "[Tutaj]" . Skosztowałem zaledwie kilka gatunków i przyznam szczerze, że nie czuję się na siłach aby w jakimkolwiek stopniu oceniać walory smakowe opisywanych trunków. Wolę pozostawić to w Waszych rękach, śmiało dodawajcie komentarze do postów z opiniami na temat poszczególnych egzemplarzy. Będę za to bardzo wdzięczny.

A jeżeli posiadasz, lub możesz być w posiadaniu jakiegoś piwa którego nie mam w kolekcji, napisz na adres: marcinpiszczak@gmail.com

I to by było w zasadzie na tyle, zapraszam do przeglądania mojej kolekcji ;)

piątek, 17 lipca 2015

Żywiec Marcowe

Warzone przez Browar Żywiec. Jedno z trzech piw, które pojawiły się na rynku w marcu 2014 roku. Jedno z nich ma zostać wybrane przez konsumentów w głosowaniu, jako te najlepsze, które zagości na stałe w ofercie browaru. Ostatni raz browar Żywiec warzył piwo marcowe w roku 1980. Proponowana temperatura serwowania to przedział pomiędzy 6-8°C. W składzie piwa wymieniony słód monachijski, natomiast brak informacji o rodzaju chmielu. Barwa bursztynowa z rubinowymi refleksami, klarowna. Piana przy nalewaniu obfita, zwarta, biała. Tworzą ją średnie pęcherze. Opadała w średnim tempie, po pewnym czasie został podziurawiony kożuch utrzymujący się do końca degustacji. Zapach bardzo delikatny, możliwe do wyłapania nuty słodowe oraz w mniejszym stopniu karmelowe z palonymi karmelowe. W smaku natomiast wyczuć można na pierwszym planie słód, po chwili ukazuje się lekka nuta palona oraz karmel. Wysycenie średnio-wysokie.
(opis ze strony oceń-piwo.pl)




Kraj pochodzenia: Polska
Zawartość alkoholu:  5,4%
Ekstrakt:  13,8%
Browar: Grupa Żywiec S.A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz