Beer Code

Witam na blogu „Beer Code

Na samym początku na szczególne podziękowania zasłużył sobie Piotr Jabczyński który w zasadzie jest głównym pomysłodawcą całego projektu, nazwy oraz loga. Również On wpadł na pomysł abym prowadził bloga o tematyce mojego hobby. Więc wygląda na to, że chłopak ma głowę nie od parady :P

Teraz kilka konkretów. Więc z grubsza wygląda to tak, że interesuje się głównie birofilistyką aczkolwiek objawia się to w dość oryginalny sposób… ponieważ obiektem moich zainteresowań są piwa, cydry, napoje z dodatkiem chmielu, oraz coraz popularniejsze gotowe drinki. Wspólnym motywem przewodnim który łączy je wszystkie ze sobą jest fakt, że opisywane przeze mnie trunki rozlewane są do butelek o pojemności 330 ml.

Jeszcze kilka słów odnośnie celu jaki mi przyświeca. Z racji tego, że w dziewięćdziesięciu procentach jestem abstynentem to z całej mojej kolekcji która na dzień dzisiejszy składa się z 311 egzemplarzy z 27 krajów. Wszystkie można obejrzeć klikając "[Tutaj]" . Skosztowałem zaledwie kilka gatunków i przyznam szczerze, że nie czuję się na siłach aby w jakimkolwiek stopniu oceniać walory smakowe opisywanych trunków. Wolę pozostawić to w Waszych rękach, śmiało dodawajcie komentarze do postów z opiniami na temat poszczególnych egzemplarzy. Będę za to bardzo wdzięczny.

A jeżeli posiadasz, lub możesz być w posiadaniu jakiegoś piwa którego nie mam w kolekcji, napisz na adres: marcinpiszczak@gmail.com

I to by było w zasadzie na tyle, zapraszam do przeglądania mojej kolekcji ;)

środa, 31 sierpnia 2011

Kwas Chlebowy Z Dodatkiem Chmielu


·  Skład:
  • uzdatniona woda, wyciąg z chleba żytniego, cukier, drożdże, chmiel
·  Czy wiesz że:
  • Badania wykazały, że kombinacja napoju chlebowego ze sprawdzonymi metodami leczniczymi, fitoterapią lub antybiotykami, może wpłynąć znacząco na poprawę zdrowia, w tym także chorych na nowotwory. Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie, wpływa na poprawę samopoczucia oraz stabilizację układu immunologicznego. Udowodniono, że osoby regularnie pijące kwas chlebowy trzy razy rzadziej chorują na grypę niż pozostali.
·  Wartości odżywcze:
  • w 100ml: wartość energetyczna 103kJ/24kcal, białko 0.1g, węglowodany 5.1g, cukier 4.2g, tłuszcz 0.4g, błonnik 0.2g, sód 0.05g
·  Zastosowanie:
  • Jest skuteczny przy dolegliwościach związanych z: schorzeniem jelit, stwardnieniem tętnic, chorobą Parkinsona, astmą, hemoroidami, osteoporozą, prostatą, klimakterium, nowotworami, grzybicą, stwardnieniem rozsianym, bólami mięśni, reumatoidalnym zapaleniem stawów, migreną.
·  Ciekawostki:
  • Kwas chlebowy posiada wielowiekową tradycję. Pierwsze wzmianki o nim znajdziemy w kronikach z 988r. Napoje z chleba, mąki i zbóż z dodatkiem zaczynu i cukru były wytwarzane i spożywane już w starożytnym Egipcie. W wiekach średnich kwas chlebowy był popularny w całej Europie, w Rosji jest napojem narodowym od XVI wieku. W Polsce był dość rozpowszechniony, szczególnie w okresie międzywojennym, najbardziej popularny na terenach wschodnich. Tradycyjny kwas chlebowy wytwarza się w procesie fermentacji pełnoziarnistego chleba, po zmieszaniu go z wodą, z dodatkiem m.in. cukru. Po zmieszaniu go z wodą i cukrem powstaje w wyniku czystej fermentacji kwasu mlekowego, bez dodatku alkoholu.





Kraj pochodzenia: Polska
Zawartość alkoholu: 0,0%
Producent: P.P.U.H. „EKO-NATURA”
Strona producenta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz