Beer Code

Witam na blogu „Beer Code

Na samym początku na szczególne podziękowania zasłużył sobie Piotr Jabczyński który w zasadzie jest głównym pomysłodawcą całego projektu, nazwy oraz loga. Również On wpadł na pomysł abym prowadził bloga o tematyce mojego hobby. Więc wygląda na to, że chłopak ma głowę nie od parady :P

Teraz kilka konkretów. Więc z grubsza wygląda to tak, że interesuje się głównie birofilistyką aczkolwiek objawia się to w dość oryginalny sposób… ponieważ obiektem moich zainteresowań są piwa, cydry, napoje z dodatkiem chmielu, oraz coraz popularniejsze gotowe drinki. Wspólnym motywem przewodnim który łączy je wszystkie ze sobą jest fakt, że opisywane przeze mnie trunki rozlewane są do butelek o pojemności 330 ml.

Jeszcze kilka słów odnośnie celu jaki mi przyświeca. Z racji tego, że w dziewięćdziesięciu procentach jestem abstynentem to z całej mojej kolekcji która na dzień dzisiejszy składa się z 311 egzemplarzy z 27 krajów. Wszystkie można obejrzeć klikając "[Tutaj]" . Skosztowałem zaledwie kilka gatunków i przyznam szczerze, że nie czuję się na siłach aby w jakimkolwiek stopniu oceniać walory smakowe opisywanych trunków. Wolę pozostawić to w Waszych rękach, śmiało dodawajcie komentarze do postów z opiniami na temat poszczególnych egzemplarzy. Będę za to bardzo wdzięczny.

A jeżeli posiadasz, lub możesz być w posiadaniu jakiegoś piwa którego nie mam w kolekcji, napisz na adres: marcinpiszczak@gmail.com

I to by było w zasadzie na tyle, zapraszam do przeglądania mojej kolekcji ;)

czwartek, 1 września 2011

Sol


Warzone w Meksyku, Sol jest łagodne i orzeźwiające w smaku.
Wszystko zaczęło się w słoneczny poranek w Meksyku 1899 roku…

W pogodny słoneczny poranek na obrzeżach Mexico City w 1899 roku, w małym browarze „El Salto de Agua” („The Fall Water”), promienie słoneczne oświetlają garnek piwa, inspirując niemieckiego mistrza parzenia, do nazwania swojego nowego piwa „El Sol” – po hiszpańsku „The Sun” w tym momencie, „El Sol” powstało jako piwo dla klasy robotniczej – oferując im bardziej orzeźwiające niż dominujące w tamtym okresie piwa w ciężkim europejskim stylu.

W 1924 roku „El Sol” zachowując oryginalny design zmienia nazwę na „Sol” i rozpoczyna ekspansję na rynku krajowym, zwłaszcza w regionie Zatoki Meksykańskiej. Mimo stałego popytu na jego jasny, gładki i orzeźwiający charakter. Sol pozostawał wyłącznie regionalnym browarem aż do początku lat 90-tych…

W 1993 roku przyszedł czas na zmiany, Sol wykorzystując warunki rynkowe zapewnił sobie sukces i w 1997 roku posiadał udziały w 90% rynku meksykańskiego.  Sol  zaczął również osiągać wielki sukces na poziomie międzynarodowym. W szczególności w Europie, gdzie każdego roku Sol rozwija i wzmacnia swoją obecność na rynku.




Kraj pochodzenia: Meksyk
Zawartość alkoholu: 4,5%
Browar: Moctezuma
Strona producenta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz